Föreningen

Kristianstad Hockey

Kristianstad Ishockeyklubb bildades den 22 juli 1966. Föreningen firar således sitt 50-års jubileum i samband med verksamhetsåret 2016. Ishallen i Kristianstad restes först 1969, så KIK som blev den allmänt vedertagna förkortningen för klubben, spelade sina första år på utomhusrink.

För närvarande har vi ca 300 aktiva undomar och ett A-lag ”Wild Kings” som i många år varit nära att ta sig upp i gamla Div I. Efter en serieomläggningen har man sedan säsongen 98/99 spelat i nya Div I.

Under Säsongen 1999-2000 drabbades föreningen av en eftertaxering. Skattemyndigheten hade då under två års tid genomfört en landsomfattande skatterevision bland mängder av idrottsföreningar. Kristianstad Ishockeyklubb fick plötsligt över en natt ta på sig gamla skulder från säsongerna 1994-1997.
Allt som allt räknade skattemyndigheten med att föreningen skulle behöva lägga upp bortåt en miljon för att kunna undvika konkurs.

Det var då som Kristianstad Isshockeyklubb som första förening i Sverige ansökte om en företagsrekonstruktion hos Tingsrätten.

Medlemmarnas insats blev sedan vägledande för den positiva utgången av rekonstruktionen. Medlemmar och engagerade föräldrar kunde innan ny säsongsstart bidraga med hela 200.000 kronor till föreningens fromma. Detta administrerades genom att man upprättade ett ”Rädda KIK-konto” öppet för allmänheten. Vidare har Kristianstads lokala näringsliv bidragit med 300.000 kronor.
Men det mest unika i sammanhanget har varit sk ”gamla styrelsers” engagemang. Tidigare ansvariga styrelseledamöter har på olika sätt bidragit med pengar för att täcka de olika skatter och avgifter som ju faktiskt härrör från då när det begav sig för dem. Dessa styrelser har bidragit med 200.000 kronor.

Merparten av de skatter som aldrig blivit ordentligt redovidsade har varit milersättningar till spelare, fri bostad och liknande förmåner.

Med dessa 700.000 kronor i bagaget kunde man så göra upp med ”fogden” och Kristianstads Ishockeyklubbs kanske svåraste ekonomiska drabbning var med ens över.

I efterhand kan man se tydliga tendenser på hur ”den stora krisen” har sammansvetsat klubbens olika delar, samtidigt som man på olika sätt har kunnat formera om föreningen till en mer homogen ekonomisk verksamhet.

Under säsongen 00/01 lyckades man inte nå målet Allettanspel. Däremot klarade man att behålla sitt kontrakt i Division I. Inför säsongen 01/02 hade föreningen en klart bättre ekonomiskt situation och valde frisk att satsa på spel i Allettan och om möjligt ta sig till Allsvenskans kval. Detta sågs som principiellt viktigt eftersom seriespelet från och med säsongen 02/03 byggs om helt. Missat spel i Allettan kunde innebära att man bara kvalificerat sig för spel i div II.

Trots högt satta mål och goda intentioner lyckades inte laget placera sig i Allettan utan tvingades till spel i fortsättningsserien. Våren 02 blev därför en kamp för att undvika nedflyttning. Föreningen lade sina kort på en erfaren tränare och med djupgående engagemang från hela föreningen lyckades laget till sist med god marginal behålla sitt kontrakt i Div I via kvalspel. Ett Div I som numera gör själ för sitt namn.

Säsongen 02/03 kommer att spelas som en rak serie med 12 lag. 44 matcher blir det totalt och konkurrensen är knivskarp. Föreningens värvargäng verkar dock ha hittat en bra mix mellan värvningar och kontinuitet. Något som borgar för att man inte ska behöva slåss för sin plats i ”ettan”.

Tyvärr lyckade inte Representationslaget med sin avsikt att behålla kontraktet i ettan säsongen 02/03. Några omdiskuterade satsningar i spelartruppen gjorde att värvarleden fick utstå massiv kritik. Turbulensen som följde gav inte riktigt den spelro som krävdes och ”nedåtkvalet” gick inte att undvika. Den långa, tuffa säsongen blev också ett något större hinder än vad man från början trott.

Med nedflyttning till Div II utkristalliserades också en smärre spelarflykt och inför säsongen 2003-2004 såg det tidigt mörkt ut. Ny tränare kontrakterades dock tidigt och nya fräscha tankar kring hur integrera Juniorverksamhet med A-laget utkristalliserades.

Dessvärre tvingades den kontrakterade tränaren – mitt i sommaren – att tacka nej till sitt uppdrag. Personliga familjesjäl tvingade fram det beslutet. På tre dagar lyckades då Styrelsen hitta en ersättare och ordningen var med ens återställd.

Att på ett år ta sig tillbaka till den tidigare Div I-statusen ses inte som helt omöjligt, men för att möta framtiden behöver föreningen kanske istället hitta ett stadigare upplägg. En mer långsiktigt utveckling gagnar klubben förmodligen mer än att kortsiktigt slåss för den forna statusen.

Juniorverksamheten som blomstrade under säsongen 02/03, trots att besättningen var en av de yngsta på många år, ses här som ett viktigt kapital för framtiden. Extra satsningar på att hitta goda utvecklingsmöjligheter för de unga, lovande förmågorna kommer att prioriteras under 03/04.

Säsongen 03/04 startade tungt då nya tränaren Risto Kurkinen kom in i ett sent skede. Spelartruppen blev klar sent eftersom många av de tunga spelarnamnen valde andra föreningar före Kristianstad.

Med intensitet jobbade laget för att spela in en hel rad unga lovande juniorer. Resultatet blev att startsträckan blev lång men ju närmare kvalet laget närmade sig dess bättre presterade man. Att nå kvalet våren 2004 var sedan länge ett utstakat mål. Ett mål som också infriades.
I föreningen lade sig då ett bedrägligt lugn. Samtidigt ställdes frågan om det unga laget skulle klara ett div I-kval.

Spelarna var dock överrens om att det fanns goda möjligheter att ta sig tillbaka till ”ettan”. Men första matchen i kvalet blev inte riktigt den önskade. Efter en synnerligen god insats mot Jonstorp som dessvärre slutade med förlust försvann den positiva inställning man haft från början. Med en annan utgång i den matchen hade säkert utgången varit helt annorlunda. Självförtroendet fick en rejäl törn och det dröjde ytterligare sex omgångar innan laget mäktade plocka egna poäng.

Med facit i hand var kanske resultatet det bästa för föreningen som helhet. Ekonomiskt arbetade klubben effektivt för att sanera sin ekonomi. Och med säsongens fina insatser från alla lovande juniorer formades också en stark tro på de egna leden.

Inför säsongen 04/05 ser föreningen med hopp och tillförsikt fram emot en revanch och ett kliv uppåt i seriesystemet. Kontinuitet i på tränarsidan säkrades i motsats till tidigare år och truppen formades tidigt. De lokala inslagen i lagbygget har här varit tongivande. ”I Kristianstad IK ska vi bara ha spelare som känner för föreningen” har varit ett ledord som ofta upprepats i klubbleden. Detta har medfört en klart bättre ekonomisk situation samtidigt som det givit en starkare föreningskänsla i A-truppen. Allt detta bådar för en synnerligen spännande årgång i Kristianstad IKs historia.

Säsongen 04-05 blev succéartad för Kristianstad. A-truppen marcherade genom div II på ett sätt som aldrig tidigare har skådats i föreningens historia. Resultatet blev att laget med råge kvalificerade sig för spel i Div I Säsongen 05-06. Juniortruppen avancerade likaså upp till J20 Elit i hård konkurrens och efter ett mycket tufft kval.

Mycket av de framgångar flöreningen skördade under 04-05 har sin upprinnelse i det kraftarbetet som drog igång redan 03-04. Där U-sektion och A-sektion formerade sig som två starkt samarbetande partners med ett och samma mål. Detta samarbete kommer föreningen att bygga på ytterligare under kommande säsong.

Dessvärre fick A-truppen inte behålla sin guldkantade tränare Risto Kurkinen inför 05-06, då han valde att återgå till sin finska moderklubb Jyväskylle. Hans plats har nu intagits av gamle bekantingen Jari Laakkonen.

Kristianstad har nu en hel del att förvalta inför säsongen 05-06. Förberedelserna har varit minutiösa och förväntningarna är högt ställda i supporterleden. Ett mål är att kunna försvara en plats i tabellens övre halva. En uppgift som kommer bli riktigt tuff. Med den senaste serieomläggningen är Div I mer ”derbybetonad” än någonsin. Ett faktum som bådar för några ordentliga fighter framöver.

Vill du komma i kontakt med föreningen kan du med fördel ringa vårt kansli på telefon: 044-12 73 32. Eller faxa på 044-10 92 46.
Numera har vi också e-mail: kansliet@kristianstadik.se