Kristianstad besegrade Tyringe i sista träningsmatchen på hemmaplan

Fredag och hett derby mot ärkerivalerna Tyringe, två feta ingredienser för en riktigt härlig öppning på helgen. Och visst blev det härligt. Seger 3-1 (0-0, 1-1, 2-0). Men den där riktiga nerven upplevde vi bara några få minuter i slutet av andra perioden och när Kristianstad märkbart höjde tempot i tredje.

Att Kristianstad skulle ta hem det här var på förhand ingen självklarhet. Med bara sju spelbara forwards (skador och avstägningar har satt rejäla käppar i Hjulen) var spelarbristen påtaglig.

– Jag är  glad att Malmö Redhawks hade möjligheten att låna ut några spelare till oss idag, menade tränare Mast Lusth efter matchen, de kom i eftermiddags och det gjorde att vi kunde köra med fyra femmor.

Initialt såg gästerna ut att var aningen snabbare i sin framfart men Kristianstad håll motståndet på rätt sida. Hemmalaget bjöd sedan också på tre riktigt heta chanser i första perioden varav ett ett rungande stolpskott från Ringströms klubba. Tyringe hade också ett par, men spelet var aningen hafsigt och avsaknaden på linjer var synbar.

– Vi hade drygt 20 avslut, berättar Lusth, och de var liksom överallt och ingenstans hela tiden, utan någon direkt struktur. Mot slutet av matchen fick vi också utrymme för ett bättre förstapass och bra press. Om det beror på att de tröttnade eller om vi klev upp ett snäpp kan man ju diskutera. Det blev seger och det gläds vi åt. Insatsen var kanske inte riktigt på topp. Vi har mosat på bra nu i veckan och det har ju en viss betydelse.

0-0 i första och ett litet spelövertag för KIK influerade även matchens andra period. I numerärt överläge kunde dock gästerna ta ledningen. Den varade förvisso inte så länge eftersom Kristianstad dryga dubbelminuten senare kunde kvittera.

Spelbilden var nu sådan att Kristianstad forcerade och gästerna kontrade. Vid flera tillfällen var Tyringe nära men den där riktiga nerven infann sig först i andra periodens slutminuter. Plötsligt var det på nå’t sätt riktigt på riktigt.

Inför tredje perioden var förväntan hög och visst infriades den. KIK tog raskt kommandot och pressade Tyringe rejält. 2-1 blev resultatet av detta. Gästernas kontringar var förvisso  giftiga men i Kristianstadsburen härskade Joakim Strandberg och motade åtminstone två glödheta lägen med den äran.

Mot slutet av tredje perioden drog Tyringe på sig en hel rad täta utvisningar. Det öppnade för ytterligare Kristianstadsövertag och till sist kom också utdelning. 3-1 trillade in med endast 18 sekunder kvar att spela – i spel fem mot tre.

Dagens förutsättningar var speciella. Med fem inlånade spelare är det inte helt lätt att att formera styrkorna men faktum är att ingen av de unga medhjälparna gjorde bort sig, snarare tvärt om.

Ytterligare värt att notera var insatsen från Tyringes Isak Hedlund. Några byten, stabilt spel och iskall iställning trots att han bara är 15 år.

I laget brottar nu sportchef Jocke Johansson och tränare Mats Lusth för att få till det i truppen. Skade- och avstängningsläget är lätt ansträngt.

– Vi letar naturligtvis efter någon form av förstärkning, läget är inte optimalt, säger Jocke.

– Rent praktiskt behöver vi minst en extra kille, ja helst fyra, men vi jobbar på det och får ta situationen som den är. Det är ju lite olyckligt att vi har en tuff träningsmatch så nära premiären samtidigt som vi har lite för lite folk men vem hade kunnat förutse den här situationen. Det är bara att gilla läget.

Kristianstads mål för dagen gjordes av Jens Nilsson, Fredrik Hansson och Niklas Lindmark. Tyringes dito stod Johans Lindholm för.

Närmast står nu säsongens sista träningsmatch (på bortaplan) då Nybro bjuder in till en ny holmgång. Därefter är det äntligen seriepremiär!