Segersviten bruten av gästande Tranås

Onsdagens hemmamatch mot gästande Tranås blev en fartfylld tillställning där gästerna drog längsta strået. Med förlustsiffrorna 1-4 (0-0, 1-1, 0-3) fick Kristianstad se sig slagna efter en stundtals inställningsfattig insats.

– Det var väldigt dålig inställning idag, suckar tränare Mats Lusth i samband med kvällens presskonferens, det är många i laget som tror sig vara lite bättre än de egentligen är. Vi var ängsliga i närkamperna och gick inte in i dem med fart.

– Hockey är en kampsport, fortsätter Lusth, det är farten som dödar och går man inte in i närkamper med fart är det inte lätt att vinna. Tranås gjorde just det och det blev avgörande idag. Den här matchen är en bra tankeställare för oss. Vi blir inte bättre än vi gör oss själva.

Efter en fartig och resultatmässigt jämn första period (skotten stannade vid 6-14) var det gästerna som visade sig lite hetare i andra. Lust valde efter gästernas ledningsmål att gå ner på tre femmor för att få till en förändring.

– Det är första gången i Kristianstad vi tar till det greppet i andra perioden men vi var tvungna att hitta på något.

Tranås tränare Charles Franzén var av förklarliga skäl betydligt nöjdare med sitt lags insats.

– Det här var en riktigt bra bortamatch, menade han, vi vågar försöka sätta press på Kristianstad. Vi försöker vara obekväma och störa Kristianstad. Att helt enkelt vara jobbiga att möta.

– Jag tycker det var en ganska bra första period. Den slutade 0-0 men vi hade precis som Kristianstad något läge och det var kanske rättvist med oavgjort efter första. Sen får vi ett skönt 1-0 mål i andra och något att jobba på och vi var även nära 2-0 vid ett par tillfällen.

– Sedan biter Kristianstad tillbaka lite grand och vi tog en time out. Vi fick lite glapp i försvaret och fick inte riktigt ner puckarna tillräckligt djupt. Där kom också 1-1 som ett brev på posten. Men efter 40 minuters spel kände vi att vi har inget att be om ursäkt för. Vi ska våga gå fram och sätta press och försöka få ett mål och det fick vi också. Ja, även 3-1 lite snabbt och psykologiskt. Tiden rinner sedan på rätt snabbt och vi får även ett tilldelat mål ytterligare.

– När de fick 2-1 och så snabbt 3-1 dog matchen lite för oss, menar Lusth.

Det tilldelade 1-4 kom till medan Kristianstad i slutminuterna chansade med att ta ut sin målvakt. i KIKs press fick Tranås till en kontring. Sebastian Ottosson blev helt frispelad men trippades strax innanför Kristianstads blålinje. Hiljanen dömde då mål.

Generellt syntes knappast det stabila spel Kristianstad visat i sina senaste matcher. Tranås gick villigt in i närkmperna och visade tydligt att de ville mer än Kristianstad. Vad som är orsaken till Kristianstads lite tveksamma inställning är inte helt lätt att avgöra.

– Jag pratade om det här innan matchen, säger Mats, Tranås kommer från en stark insats nu senast samtidigt som de absolut inte har den poängskörd i bagaget som de kanske egentligen borde ha så här långt. Men av allt att döma var det inte alla som tog den informationen till sig.

Närmast på schemat står fredagens kommande bortamatch mot Halmstad. Ett Halmstad som så när tappade omgångens bortamatch mot Helsingborg. Om Kristianstad kan ta till sig av onsdagens tillkortakommande och bjuda upp på det sätt vi vant oss att se dem kan det kanske bli en seger men allt hänger på att den egna insatsen/inställningen är på topp.

Kvällens presskonferens

Det digitala matchprotkollet från kvällens match hittar du på stats.swehockey.se