Uddamålsseger över Mörrum utan positiva förtecken

Onsdagens bortamatch blev en synnerligen avslagen historia, med KIK-publika ögon mätt. Farten saknades, passningarna satt inte riktigt där de skulle och viljan att gå in i närkamp syntes obefintlig. Kristianstads seger baserades denna afton på drygt en minuts klapp-klapp i tredje perioden. I övrigt var det hemmalaget som stod för vilja och fart. Och det där rungande stolpskottet som KIK bjöd redan i matchens första riktiga anfall blev ingen fingervisning om det som komma skulle.

Matchresultatet skrevs till 1-2 (1-0, 0-0, 0-2) men resan dit var inte direkt minnesvärd. Ser vi bara till energin i matchen borde kanske Mörrum stått som segrare.

Snackar vi inställning och fart på skridskorna var det nämligen de som drog längsta strået. Ser vi till vårdandet av puck tippar det även här över en aning till hemmalaget.

Ska vi mot bättre vetande höja någon spelare idag ligger Joel Gistedt bra tilll hands (han räddade dessutom en straff i andra perioden). Hugo Danielssons soloprestation vid kvitteringen till 1-1 var också en av höjdpunkterna och faktiskt en avgörande insats som fick Kristianstad att tända till, där i mitten av tredje perioden (det var så dags).

Energin efter kvitteringan varade i dryga minuten och resulterade också i ett ledningsmål, 1-2 (där Johan Lundgren föredömligt förvaltade Hanssons och Löfstedts förabete). Det bjöds förvisso på ytterligare några småchanser men långsamt sjönk KIK tillbaka i tidigare presenterat onsdagsmys.

Att notera, Hanssons assist blev den pinnen som fick honom att skriva KIK-historia. Nu är han den meste poängplockaren i klubben, genom tiderna (309 p).

Med dryga 2 minuter kvar av ordinarie speltid plockade Mörrum sin målvakt. Detta gav  upphov till en tung press i KIKs zon men med stark defensiv lyckades Kristianstad stå distansen ut.

Dagens insats är knappast något att skriva hem om. Tre poäng är dock tre poäng och visst är det en styrka i sig att vinna även när alla bitarna kanske inte riktig faller på plats – all heder åt det. Samtidigt har jag aningen svårt att förlika mig med Kristianstads prestation i powerplay – där fattas det en del, känns det som.

En liten eloge också till Mörrums målvakt (inlånad från Pantern) som visade stort självförtroende hela matchen, Kristianstad var alls inte utan chanser även om vi stundtals var lite sugna på att såga insatsen vid fotknölarna.

– Rent generellt tycker jag att vi var det bättre laget, säger tränare Mikael Gath efter slutsignalen, men samtidigt fuskar vi lite med vissa grejer. T ex med backcheck och att vi inte riktigt åker hela vägen. Det där har jag tagit med killarna.

– Vi öppnade riktigt starkt med ett par, tre riktigt bra byten och i andra och tredje tycker jag att vi är överlägsna på flera sätt. Däremot är vi inte tillräckligt effektiva när vi får möjligheterna.

– Mörrum kämpade hårt hela matchen och det i kombination med lite underskattning från vår sida, avsaknad av det där lilla sista av skärpa och känslan av att vi var aningen bättre än dem gav naturligtvis matchen en viss prägel. Sedan gjorde deras målvakt riktigt bra ifrån sig så det var starkt av oss att vända i slutet.

Gath var inte direkt sugen att, för dagen, höja någon enskild spelare. Däremot menade han att Walldén och Danielsson var aftonens framträdande backar.

Det digitala matchprotokollet hittar du på stats.swehockey.se

Närmast stundar ännu en bortamatch, denna gång är det HC Dalen som står för värdskapet. Vi hoppas nu på extra effektivitet och utdelning under kommande fredag.