Bakom kulisserna med KIKs mentala rådgivare

7 november 2019 13:35

En person som ni ser stå i hemmabåset ibland är den idrottspsykologiske rådgivaren Vidar Jonsson Wallin. Hans roll i ledarstaben är att jobba med de mentala delarna för spelarna och laget. Vi har fått en intervju med honom om vad hans jobb innebär.


Först och främst, vem är du?

– Ja du, vem är jag? Mitt namn är Vidar Jonsson Wallin och jag kommer som de flesta andra i ledarstaben från Helsingborg, är 44 år och älskar idrott och framför allt hur människor beter sig på en idrottsplan.

Hur kom det sig att det blev Kristianstads IK för din del?

– Jag och Micke har känt varandra rätt så länge och när jag var färdigutbildad som mental coach och även valt att ta en paus från min egen tränarkarriär så träffade jag Micke och sådde ett frö hos honom om vad jag kan bidra med till hans lag, och efter någon månad så hörde han av sig till mig och sa att han ville träffa mig igen för att verkligen se vad jag kan göra från gruppen och individerna, efter det så sa han, vi kör! Det gjorde vi med start förra säsongen och den slutade ju på ett fantastiskt sätt, så inför denna säsongen har vi fortsatt samarbetet.

Du sa egen tränarkarriär. Kan du berätta om den?

– Jag har själv varit elittränare i innebandy i 15 års tid runt om i Sverige, den karriären är satt på paus och vi får se ifall den startar upp igen. Just nu har jag hittat min passion i att bidra till att grupper, lag och individer når så långt de kan, vilket jag tycker är fantastiskt roligt att jobba med.

Är det just mental rådgivare som är din roll i ledarstaben här i Kristianstads IK?

– Kalla det vad du vill. För mig handlar det om att tillsammans med övriga ledarstab och spelarna skapa hållbara beteenden för oss som lag och även som enskild individ. Beteende kommer från våra känslor och känslor kommer från hur vi tänker. Så tar vi ner det hela vägen så är jag en stöttepelare för spelarna i hur de ska tänka och bete sig för att prestera så bra som möjligt.

Har du sett någon förändring i laget sedan du kom hit?

– Jag ser en del positiv förändring i lagets beteende men framför allt hör jag en förändring när jag samtalar med spelarna. Jag hör de resonera i termer som vi gått igenom tillsammans, de har helt enkelt blivit mer medvetna om hur tanken kan skapa ett resultat för dem.

Något övrigt du vill lägga till?

– Jag vill säga att jag tycker det är kanon att föreningen och Micke valt att satsa även på den mentala delen. Många föreningar, företag och individer glömmer bort den delen i sin strävan på att nå framgång. När det gäller de tekniska, taktiska och fysiska delarna har vi även där en hög kompetens i ledarstaben.